tiistai 20. marraskuuta 2018

#72 Centennial Brown

American Brown Alea brittimaltaista. Simppelin tissutteluoluen lisäksi ajatuksena on tutustua Simpson'sin Amberiin ja Browniin sekä kasvattaa hiivakakku vahvaa portteria varten.

#72 Centennial Brown
Panopäivä: 17.11.2018

BeerSmithin arvaukset (toteutuneet):
1.060 (1.059)/1.013 (1.004)/6,08 (7,15) %
72 % efficiency
29,6 IBU, 40 EBC
18 (19) l

Vesi: Ca 55, Mg 9, Na 10, Cl 66, SO4 51, HCO3 57

Mäskäys:
4,00 kg (76,9 %) Simpson's Finest Maris Otter
0,50 kg (9,6 %) Simpson's Amber Malt
0,50 kg (9,6 %) Simpson's Crystal T50
0,20 kg (3,8 %) Simpson's Brown Malt

100 min @66 °C (20 l vettä)
10 min @78 °C

Huuhtelu 9 litralla hanakuumaa vettä

Keitto, 60 min:
20 min - 40 g (23,7 IBU) Centennial @8,1 % AA
10 min - puolikas Protafloc
5 min - 30 g (5,9 IBU) Centennial @8,1 % AA

Käyminen:
Wyeast 1450 Denny's Favorite @19 °C, pitchaus 19 °C

Kuivahumalointi:
4 pv - 30 g Centennial @8,1 % AA

Muutamaa päivää ennen panoa tein 2 l startterin tasan 11 kk aiemmin talteen otetusta hiivasta.

Lisäsin veteen Brewer's Friendin laskurin mukaiset määrät kalsiumkloridia ja epsom-suolaa halutun vesiprofiilin saamiseksi. Laskurin antama pH-ennuste oli sopivalla alueella, noin 5.30, joten en lisännyt happoa. Tein sisäänmäskäyksen hitaasti koko ajan vierrettä kierrättäen, samalla tavalla kuin Brut IPAssani. Mäski veti jälleen huonosti, joten lisäsin kaurankuoria kesken mäskäyksen ja pidensin sokeroitumistaukoa suunnitellusta. Jatkossa taidan lisätä kaurankuoria defaulttina joka mäskiin, sillä Arseganilla virtauksen rajoittaminen sotkee lämpötilan mittausta.

Keitossa pääsin kokeilemaan hop spideriä ensimmäistä kertaa. Paras ostokseni pitkään aikaan. Käymisastiaan päätyi noin litran verran enemmän vierrettä kuin oli tarkoitus. Imuputki saattoi olla normaalia enemmän vinossa pohjaa kohti, rupaa saattoi tulla normaalia vähemmän, vierteenkierrätys keiton aikana saattoi vähentää haihtumista tai maltaat saattoivat valua normaalia kuivemmiksi. Ominaispaino osui kuitenkin jotakuinkin kohdilleen, joten samapa tuo.

Vierteen jäähdyttyä hiivauslämpöön startteri kävi vielä hiljaksiin, joten päädyin pitchaamaan litran dekantoinnin sijaan. Sunnuntaiaamuna vierre pulputteli jo hiljaksiin, ja maanantai-iltana käyminen oli kovassa vauhdissa.

23.11. - Käy edelleen yllättävän aktiivisesti, siirsin huoneenlämpöön.
24.11. - Kegitetty portterin tieltä. Kävi edelleen, joten laitoin spunding valven.
18.12. - Kuivahumaloin, FG 1.028. Lisäsin noin puoli pussia amylaasientsyymiä ja S04.
28.12. - FG 1.004. Siirsin pakastimeen cold crashiin ja karbonoitumaan.
31.12. - Kegitin ja siirsin keezeriin odottelemaan happojen tasautumista ja ensimaistoa.
20.1. - Hyvin kuivaa, humalointi dominoi. Enemmän brown IPA kuin brown ale. Pitänee panna uudelleen ilman kuivahumalointia ja eri hiivalla, jostain syystä tuo Denny's Favorite on jättänyt tuoreesta asti oluet aivan liian makeiksi. Ihan mielellään tätäkin juo, mutta turhan vahvaa ja humalavetoista siihen nähden mitä olin hakemassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti