tiistai 27. marraskuuta 2018

#73 Imperial Porter

Pitkästä aikaa portteria, vahvanpuoleista sellaista. Ainakin puolet mennee pulloon ja kellariin kunhan saan aikaiseksi investoida jonkinnäköiseen beer guniin.

Koska Arseganin deadspace on seitsemän litran luokkaa, jouduin pitämään vesi-mallassuhteen varsin matalana jotta vettä jäisi huuhteluunkin. Olen ollut huomaavinani, että löysemmällä mäskillä konversio tapahtuu nopeammin - tämän vuoksi päätin mäskätä suosiolla kaksi tuntia. Päätin myös keittää vierrettä kaksi tuntia lisää huuhteluvettä saadakseni.

#73 Imperial Porter
Panopäivä: 24.11.2018

BeerSmithin arvaukset (toteutuneet):
1.086 (1.092)/1.019 (1.016)/8,95 (10,19) %
70 % efficiency
58,7 IBU, 97,5 EBC
18 (17,5) l

Vesi: Ca 102, Mg 4, Na 30, Cl 60, SO4 51, HCO3 242

Mäskäys:
6,00 kg (80,0 %) Simpsons Finest Maris Otter
0,80 kg (10,7 %) Simpsons Brown Malt
0,30 kg (4,0 %) Simpsons Crystal DRC
0,20 kg (2,7 %) Simpsons Crystal Dark
0,20 kg (2,7 %) Simpsons Crystal Extra Dark

120 min @66 °C (24 l vettä)
10 min @78 °C

Huuhtelu 9 litralla hanakuumaa vettä

Keitto, 120 min:
FWH - 10 g (24,2 IBU) Columbus @16,3 % AA
20 min - 20 g (24,4 IBU) Columbus @16,3 % AA
5 min - 20 g (8,0 IBU) Columbus @16,3 % AA

Käyminen:
Wyeast 1450 Denny's Favorite @18 °C, pitchaus 17 °C

Tällä kertaa startterin virkaa toimitti viikkoa aiemmin pantu Centennial Brown. Kegitin siis brown alen normaalisti, ja valutin jäähdytetyn vierteen suoraan hiivakakun päälle käymiskegiä sen kummemmin putsaamatta. Kanteen ja sen välittömään ympäristöön kuivahtaneet krausen-muhjut toki pyyhin pois Star-Sanissa uitetulla liinalla.

Vesiprofiililla tavoittelin Lontoota, ja laskin sopivat lisäykset kipsiä, kalsiumkloridia, kalkkia sekä ruokasuolaa Brewer's Friendin laskurilla. Niinkuin tummien maltaiden kanssa usein käy, arvioitu pH osui sopivalle alueelle ilman happolisäystäkin.

Tällä kertaa alistuin lisäämään kaurankuoria mäskiin heti. Tämä osoittautui hyväksi ideaksi, sillä kuoristakin huolimatta mäski päästi vierrettä lävitseen varsin heikosti ja lämpötila vaeltelikin alkuun noin 65-68 °C välillä. Myös huuhtelu oli hyvin hidasta, ja kiehumisen alettua mäskistä valui vielä kolmisen litraa vierrettä. Tämä osa vierteestä jäi hyödyntämättä, joka selittää normaalia vähäisemmän vierremäärän keiton päätteeksi.

Käyminen alkoi sunnuntaiaamupäivänä vierteen lämpötilan noustua 18 °C paikkeille.

18.12. - Käy hyvin harvakseltaan, SG 1.042. Lisäsin noin puoli pussia amylaasientsyymiä ja S04.
17.1. - FG 1.017 --> 10,07 % ABV
30.1. - Kegiin. FG oli pudonnut vielä aavistuksen, 1.016 -> 10,19 % ABV.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti