tiistai 12. maaliskuuta 2019

#77 Callista Pale Ale

Lauantain reisille menneen panopäivän vuoksi varastossani oli nelisen kiloa kosteaa Golden Promisea, jolle piti keksiä käyttöä ennen kuin se alkaisi itää tai käydä. Päätin panna simppelin pale alen, jolla saisin samalla testattua varsin lupaavan kuuloista Callistaa.

Maltaat olivat laatikon pinnalta täysin kuivia ja sekä tuoksuivat että maistuivat normaalilta. Aivan laatikon pohjalla oli kosteampia jyviä, jotka tuoksuivat happamalta käyvän pullataikinan tapaan mutta kuitenkin maistuivat normaalilta. Sekoitin jyvät huolellisesti keskenään, jotta rouhiminen ei tökkäisi liian kosteisiin jyviin.

Vajaan parin kilon rouhinnan jälkeen telat alkoivat kuitenkin jälleen taikinoitua, joten jouduin keksimään plan b:n. Muistin varastossani olevan lähes tyhjän säkin valmiiksi rouhittua Weyermannin Barke Pilsneriä. Ajoin vajaan kilon mallasta myllyn läpi, ja telat olivat jälleen puhtaat. Löysäsin hieman telaväliä, ja aloin rouhia lisää Golden Promisea. Tällä kertaa telat taikinoituivat jo alle kilon jälkeen, joten luovutin ja vaihdoin loput maltaat Barke Pilsiin.

#77 Callista Pale Ale
Panopäivä: 11.3.2019

BeerSmithin arvaukset (toteutuneet):
1.055 (1.042)/1.009 (1.008)/6,03 (4,54) %
59 % efficiency
30,5 IBU, 12,3 EBC
18 l

Vesi: Ca 23, Mg 4, Na 9, Cl 8, SO4 30, HCO3 57 (ei käsitelty)

Mäskäys:
2,60 kg (63,4 %) Thomas Fawcett Golden Promise
1,40 kg (34,1 %) Weyermann Barke Pilsner
0,10 kg (2,4 %) Simpsons Crystal Heritage
75 min @65 °C (19 l vettä)
10 min @78 °C

Huuhtelu 7 litralla hanakuumaa vettä

Keitto, 60 min:
60 min - 10 g (19,7 IBU) Magnum @14,2 % AA
20 min - 20 g (6,6 IBU) Callista @3,9 % AA
5 min - 30 g (3,2 IBU) Callista @3,9 % AA

Käyminen:
WLP090 San Diego Super @20 °C, pitchaus 20 °C

Kuivahumalointi:
3 pv - 50 g Callista @3,9 % AA

Olin tehnyt hiivalle startterin jo noin viikkoa aiemmin Amarillo IPAa varten. Otin startterista kaksi noin kahden desin lasipurkillista talteen, ja jatkoin sitä noin 1,2 litralla vierrettä.

Tällä kertaa mäski veti todella hyvin. Huuhteluvaiheessa mäskipatjan päälle ei kertynyt vettä ollenkaan. Käymiskegin täytettyäni huomasin vierrettä olevan jäljellä pari litraa normaalin noin puolen litran sijaan. Ominaispaino jäi todella kauas tavoitteesta, joten tarkastelin mäskiä lähempää. Mitä ilmeisimmin telavälin löysäyksen jälkeen "rouhimani" noin 800 grammaa Golden Promisea oli mennyt sellaisenaan läpi myllystä, joka selittää erittäin tehokkaan suodatuksen ja heikon tehokkuuden. Poistamalla tuon noin 800 grammaa mallasta reseptistä laskennallinen tehokkuus olisi ollut 73 %, eli ihan järkevällä tasolla.

Koska vierrettä jäi yli ja se oli ominaispainoltaan miedommasta päästä, otin sitä talteen noin 1,5 litraa kahteen pakastusrasiaan ja laitoin pakastimeen odottamaan seuraavaa startteria.

Tiistaiaamuna pitchasin noin puoli litraa aktiivisesti käyvää startteria, loput noin kaksi litraa menivät lauantaina pantuun Amarillo IPAan.

19.3. - SG 1.009, ei merkkejä käymisestä. Kuivahumaloitu.
22.3. - Kegitetty kolmen päivän kuivahumaloinnin jälkeen, FG 1.008 -> 4,54 % abv.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti