perjantai 29. maaliskuuta 2019

#78 Weizenbock #2

Lauantaina panovuorossa oli weizenbock-prototyyppi tulevia syyshäitä varten. Edellinen weizenbock-yritykseni oli kolmen tai neljän vuoden takaa, eikä olut onnistunut ollenkaan. Reseptiä ei ikävä kyllä ole jäänyt talteen, mutta suurin ongelma oli todella korkealle (~1.035) jäänyt ominaispaino.

Olen kohtuullisen kyllästynyt BeerSmithin mobiiliversion bugisuuteen, joten päätin testata mm. Arsegan/Hopcat/Brew Devil... -käyttäjien Facebook-ryhmässä suositeltua Brewfatheria. Brewfather on ilmainen selaimessa toimiva reseptinsuunnitteluohjelma, josta löytyy myös varastonhallinta ja vesiprofiilien lasku. Nimellisellä 1,99 dollarin kuukausimaksulla (tai $19,99/vuosi) saa Premium-tilin, jolla tallennettujen reseptien ja batchien määrärajoitus poistuu ja joitakin lisäominaisuuksia aukeaa.

Mallaspohjalla hain selvästi tummasävyistä, mutta kuitenkin helposti juotavaa runkoa. Mäskäysohjelmana kokeilin pitkästä aikaa hochkurzia, joskin aikataulullisista syistä jouduin jättämään molemmat sokeroitumistauot lyhyiksi. Katkeron laskin tyylillisesti aivan ylärajalle, jotta FG:n jääminen ennustettua korkeammalle tasolle ei haittaisi niin paljoa. Keittoaikaa pidensin viidellätoista minuutilla, jotta saisin hieman enemmän vettä huuhteluun.

Kokeilin myös maltaiden esikostutusta uudelleen huomattavasti viime kertaa paremmalla menestyksellä. Punnitsin kerrallaan noin kilon maltaita kulhoon, ja lisäsin suihkepullosta vettä yhteensä noin 1,5 % painosta parin suihkauksen välein sekoittaen. Mallasjauho ei mennyt taikinaksi, ja kuoret pysyivät kohtuullisen hyvin kasassa. Seuraavalla panokerralla uskallan lisätä suositellut 2 % vettä ja rouhia hieman pienemmällä välyksellä, nyt välyksenä oli 0,9 mm.

#78 Weizenbock #2
Panopäivä: 23.3.2019

BrewFatherin arvaukset (toteutuneet):
1.068 (1.074)/1.018 (1.010)/6,6 (8,4) %
71 % efficiency
31 IBU, 24,5 EBC
18 l

Vesi: Ca 73, Mg 11, Na 9, Cl 66, SO4 100, HCO3 57

Mäskäys:
2,50 kg (45,5 %) Weyermann Barke Vienna
2,50 kg (45,5 %) Weyermann Dark Wheat Malt
0,50 kg (9,1 %) Weyermann Carawheat
30 min @63 °C (20,8 l vettä)
30 min @71 °C
10 min @78 °C

Huuhtelu 7,3 litralla hanakuumaa vettä

Keitto, 75 min:
75 min - 17 g (30 IBU) Magnum @14,2 % AA

Käyminen:
WLP300 Hefeweizen Ale @20 °C, pitchaus 20 °C


Kasvatin startterin kolmessa erässä muutaman viikon aikana aloittaen yli puolitoista vuotta sitten talteenotetusta hiivasta. Yllättäen hiiva heräsi alle vuorokaudessa jo ensimmäisen startterin kohdalla.

Tiesin panopäivän olevan kiireinen, joten mittasin veden ja rouhin pohjamaltaat valmiiksi edellisenä iltana. Panopäivälle jätin karamellimaltaan rouhinnan (ulkoistin tulevalle sulhaselle) ja veden säädön. BrewFather osasi tarjota sopivaa vesiprofiilia ja laski itse tarvittavat mineraali- ja happolisäykset, joka oli jo heti iso plussa aiempaan säätöön Brewer's Friendin laskurin ja BeerSmithin kanssa.

Maltaiden esikostutuksesta ja runsaista kaurankuorista huolimatta mäskipatja veti huonosti, ja suuri osa vierteestä kiersi mäskikorin ylivuotoputken kautta. Vierre alkoi silti kirkastua nopeasti, joten päättelin että jotain on mentävä mäskipatjankin läpi enkä vaivautunut sekoittelemaan mäskiä kesken kaiken. Tässä vaiheessa osasin jo päätellä, että mäskäystehokkuus tulee jäämään arvioidusta.

Huuhtelun jälkeen jätin mäskikorin valumaan kattilan päälle, ja juuri ennen kiehumisen alkua puristelin vielä viimeiset helposti irtoavat desit sekaan. Lisäsin 17 grammaa Magnumia heti keiton alettua. Noin 15 minuuttia ennen keiton loppua kytkin pumpun päälle sen desinfioimiseksi. Keiton jälkeen vierre jäähtyi todella nopeasti, kahdenkymmenen minuutin jälkeen lämpötila oli pudonnut jo 12 °C:een. Pitchasin vajaan litran startterista vasta maanantai-iltana, ja tiistaiaamuna käyminen oli jo kovassa vauhdissa. Blowoffia tuli tiistain aikana melko maltillisesti, vajaan litran verran, huolimatta käymiskegin normaaliakin täydemmästä täyttöasteesta. Keskiviikkoaamuna blowoffia ei enää tullut, mutta hiilidioksidia muodostui kovaa vauhtia.

4.4. - SG 1.022, pinnalla vielä kevyt vaahtokerros. Ei virhemakuja eikä katkerokaan lyö yli. Nostin termostaatin asetuksen 24 °C:een. Lämmitystä käymiskaapissani ei ole, eli tasoittunee huoneenlämpöön.
29.4. - Kegitetty, FG 1.010 -> 8,4 % abv.
22.7. - Liian kuiva ja katkero lyö yli, muuten ei valittamista. Alkoholi ei juuri maistu läpi. Valitettavasti käyttötarkoitukseensa turhan vahva, eli toinen proto pitää vielä panna ennen lopullista. Saattaisi kypsyä oikein mukavaksi kellarissa, mutta vastapainepullotin on edelleen hankkimatta eli kypsyttelyt jäävät tekemättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti