tiistai 12. maaliskuuta 2019

#76 Amarillo IPA

Välillä on sellaisia päiviä, kun kaikki menee pieleen. Näin oli viime lauantaina. Olin suunnitellut panevani Amarillo/Golden Promise SMaSHin. Koska mallasmyllyni säädöissä oli vielä hakemista, päätin kokeilla samalla maltaiden esikostutusta. Esikostutuksessa ideana on kostuttaa maltaat tasaisesti hyvin pienellä määrällä vettä, jolloin maltaiden kuorista tulee joustavampia ja ne pysyvät rouhiessa ehjempinä. Tämä mahdollistaa tiukemman telavälin, jolloin rouheesta tulee hienompaa ja tehokkuus kasvaa mutta mäski ei silti mene taikinaksi ehjempien kuorten ansiosta.

Noh, lauantai-iltapäivänä alkoi mukamas olla kiire saada mäskäys käyntiin, joten en vaivautunut tarkistamaan oikeaa vesimäärää maltaiden kostutukseen. Laitoin vettä ensin noin puoli litraa ja koska maltaat tuntuivat vielä aika kuivilta, lisäsin toiset puoli litraa. Olin siis kostuttanut maltaat noin 20 % vesimäärällä painoon suhteutettuna verrattuna suositeltuun noin kahteen prosenttiin.

Ensimmäiset ~puoli kiloa menivät myllystä melko kivuttomasti läpi, mutta sitten poran vinkuminen alkoi intensifioitua ja mylly pysähtyi. Hetken ihmettelyn jälkeen totesin telojen olevan taikinan peitossa. Putsasin telat ja yritin jatkaa rouhimista, mutta toiset ~puoli kiloa rouhittuani lopputulos oli sama. Tässä vaiheessa rouhimisen kanssa taisteluun oli palanut sen verran aikaa, että päätin luovuttaa kostutettujen maltaiden suhteen ja korvasin loput neljä kiloa reseptissä Maris Otterilla. SMaSH-ajatuksen kaaduttua päätin olla tuhlaamatta Amarilloa katkerointiin, ja sen sijaan lisätä Magnumia keiton alussa.

#76 Amarillo IPA
Panopäivä: 9.3.2019

BeerSmithin arvaukset (toteutuneet):
1.068 (1.070)/1.010 (1.012)/7,66 (7,50) %
66 % efficiency
75 IBU, 11,6 EBC
18 (16) l

Vesi: Ca 23, Mg 4, Na 9, Cl 8, SO4 30, HCO3 57 (ei käsitelty)

Mäskäys:
4,00 kg (80,0 %) Thomas Fawcett Maris Otter
1,00 kg (20,0 %) Thomas Fawcett Golden Promise
75 min @66 °C (15,8 + 3,0 l vettä)
10 min @78 °C

Huuhtelu 7,1 litralla hanakuumaa vettä

Keitto, 60 min:
60 min - 20 g (38,0 IBU) Magnum @14,2 % AA
15 min - 20 g (10,2 IBU) Amarillo @7,7 % AA
10 min - 40 g (14,9 IBU) Amarillo @7,7 % AA
5 min - 40 g (8,2 IBU) Amarillo @7,7 % AA

Käyminen:
WLP090 San Diego Super @20 °C, pitchaus 20 °C

Kuivahumalointi:
7 pv - 150 g Amarillo @7,7 % AA

Muutamaa päivää ennen panoa tein 1,6 litran startterin syyskuun lopussa Jämästoutin startterista talteenotetusta WLP090:sta. Tein startterivierteestä hieman normaalia vahvempaa, laskennallinen OG oli noin 1.050.

Kun viimein sain rouhitut maltaat veteen, huomasin BeerSmithin laskeman 15,8 litran strike waterin olevan aivan liian vähän. Siirsin kolme litraa vettä huuhtelusta mäskäykseen, jolloin mäskistä tuli normaalimman paksuista. Hyvin pian huomasin, että varsin reippaasta kaurankuoriannoksesta huolimatta mäski veti jälleen kerran todella huonosti.

Ulosmäskäyksen jälkeen huuhtelin mäskin normaalisti. Huuhtelu oli todella hidasta. Keitto sentään sujui ongelmitta, viimeisen humalalisäyksen jälkeen tosin huomasin etten ollut laskenut veden mineraalilisäyksiä tai pH-arviota ollenkaan.

Todella tukkoisen mäskin vuoksi käymiskegiin päätyi tavaraa vain 14 litraa. Vierre oli sentään arvioitua vahvempaa, ominaispaino oli 1.074 arvioidun 1.068 sijaan. Päätin kasvattaa startteria ja pitchata kaksi litraa, jotta pääsisin lähemmäs tavoiteominaispainoa ja takaisin DIPAmaasta IPAmaahan. Pitchasin aktiivisesti käyvästä startterista puolisen litraa Callista Pale Aleen, ja loput pari litraa tähän.

19.3. - Käy edelleen, SG 1.020. Kuivahumaloitu.
26.3. - FG 1.012 -> 7,5 % abv. Jännä purukumimainen tuoksu, toivottavasti selkiytyy. Kegitin, mutta keezerissä ei ole tilaa joten jää huoneenlämpöön odottamaan vuoroaan. Lisäsin myös liivatetta kegiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti