maanantai 14. lokakuuta 2019

#88 New Zealand Pilsner

Hakusessa helppo, korkean dokabiliteetin vaalea lager tupareissa tuhottavaksi. Wakatun aromikuvaus kuulosti tarkoitukseen sopivalta, joten kevyehkö kuivahumalointi sillä.

#88 New Zealand Pilsner
Panopäivä: 13.10.2019

BrewFatherin arvaukset (toteutuneet):
1.049 (1.056)/1.012/4,9 (5,8) %
79 % efficiency
22 IBU, 23,5 EBC
33,4 l

Vesi: Ca 55, Mg 5, Na 9, Cl 57, SO4 49, HCO3 57

Mäskäys:
6,00 kg (79,4 %) Viking Pilsner
1,56 kg (20,6 %) Weyermann Barke Vienna
45 min @64 °C (26,2 l vettä)
45 min @71 °C
15 min @78 °C

Huuhtelu 23,5 litralla kylmää vettä

Keitto, 75 min:
75 min - 30 g (23 IBU) Magnum @10,2 % AA
20 min - 50 g (9 IBU) Hallertau Mittelfrueh @4,0 % AA
10 min - kokonainen Protafloc
5 min - 50 g (3 IBU) Hallertau Mittelfrueh @4,0 % AA

Käyminen:
WLP833 German Bock Lager @16 °C, pitchaus 18 °C

Kuivahumalointi:
5 pv - 100 g Wakatu @7,3 % AA

Panopäivänä rouhin maltaat 0,7 mm välyksellä ja 2 % esikostutuksella. Rouhe näytti parhaalta tähän asti, ja mallaspeti veti yllätyksekseni paremmin kuin aiemmin käyttämälläni 0,8 mm välyksellä. Vierre kiersi vaivatta ja kirkastui hyvin. Tavoittelin ensimmäiseen sokeroitumistaukoon 62 °C:n lämpötilaa, mutta sen suhteen sattui pieni overshoot ja lämpötila pyöri 63-64 °C:n välimaastossa.

Huuhtelu sujui alkuun nopeasti, mutta hidastui loppua kohden. Kiehumisen lähestyessä vierrettä valui edelleen mäskistä, ja mäski jäi jonkin verran normaalia kosteammaksi.

Edelleen melko lämmin kraanavesi riitti jäähdyttämään vierteen noin 19 °C:een saakka. Märzenin hiivakakut olivat noin 16-asteisia kun täytin käymiskegit uudelleen, ja lämpötila asettui 18 °C:een. Vierrettä tuli pari litraa vähemmän kuin odotin, mutta kokonaistehokkuus kasvoi silti oletettavasti hienomman rouhinnan ansiosta. Numeroiden puolesta erä jäi kuitenkin tyylillisesti new zealand pilsnerin alueelle.

17.10. - Hiljaista on. Nostin termostaatin 20 °C:een.
19.10. - SG 1.015. Lisäsin kuivahumalat, paineistin kegit ja vaihdoin vesilukot spunding valveen.
21.10. - Nostin termostaatin 24 °C:een.
24.10. - Laskin termostaatin 2 °C:een.
2.11. - FG 1.012, siirsin tarjoilukegeihin. Olut oli jo lähes täysin karbonoitunut. Hyvin sameaa vielä, mutta varsin lupaavalta maistui.
5.11. - Ei ollut kirkastunut yhtään, lisäsin liivatetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti