tiistai 28. tammikuuta 2020

#92 Bitter

Viime aikoina matala-alkoholiset oluet ovat alkaneet kiinnostaa entistä enemmän, joten päätin pyhittää lauantain kahden testierän panemiseen. Kahden panon päivät ovat aiemmin olleet turhan pitkiä, joten lyhensin prosessia hieman kokeilemalla no sparge -tekniikkaa. Joidenkin mukaan tekniikan pitäisi myös tuottaa hieman paksumpi runko erityisesti matalan ominaispainon tapauksessa, eli siltäkin osin tekniikka sopi hyvin näihin oluisiin.

Ensimmäisenä panovuorossa oli ordinary bitter, joka on valmiiksi matala-alkoholinen oluttyyli. Käytin reseptissä paljon karamellimaltaita, koska toistaiseksi tarjoilen kaikki oluet samassa paineessa ja ohuella rungolla suhteellisen maltillinenkin karbonaatio menee helposti yli.

#92 Bitter
Panopäivä: 25.1.2020

BrewFatherin arvaukset (toteutuneet):
1.034 (1.037)/1.010/3,2 %
66 % efficiency
31 IBU, 21 EBC
18 l

Vesi: Ca 92, Mg 4, Na 9, Cl 62, SO4 124, HCO3 57

Rouhinta:
Esikostutus 2,5 %
Välys 0,7 mm

Mäskäys:
2,60 kg (78,8 %) Crisp Maris Otter
0,30 kg (9,1 %) Simpsons Golden Naked Oat
0,15 kg (4,6 %) Simpsons Crystal T50
0,10 kg (3,0 %) Simpsons Crystal Heritage
0,10 kg (3,0 %) Thomas Fawcett Pale Crystal Malt
0,05 kg (1,5 %) Simpsons Crystal DRC

15 min @50 °C (29,7 l vettä)
90 min @67 °C
10 min @78 °C

Keitto, 75 min:
FWH - 15 g (13 IBU) Challenger @5,1 % AA
20 min - 15 g (12 IBU) Target @9,0 % AA
5 min - 25 g (7 IBU) Target @9,0 % AA

Käyminen:
Imperial Organic Yeast A09 Pub @20°C, pitchaus 19 °C

No sparge -tekniikassa suositellaan usein maltaiden rouhimista mahdollisimman hienoksi. Kostutin maltaita ennen rouhimista aiempaa enemmän, jotta kuoret pysyisivät paremmin kasassa tiukemmalla välyksellä. Tiukempi 0,6 millimetrin välys oli kuitenkin liian ahdas, eivätkä jyvät päässeet telojen väliin ollenkaan. Säädin myllyn takaisin 0,7 millimetrille, ja lopputulos oli selvästi aiempaa parempi suuremman kostutuksen vuoksi. Tällä kertaa maltoin myös antaa vedelle 10-15 minuuttia aikaa imeytyä kuoriin.

Odotin noin kymmenen prosenttiyksikön tiputusta kokonaistehokkuuteen no spargen vuoksi, mutta yllätyksekseni pudotus olikin vain noin viisi prosenttiyksikköä. Vierrettä tuli myös enemmän kuin normaalisti mutta koska käymiskegiin ei mahdu määräänsä enempää, meni ylimääräinen vierre hukkaan.

26.1. - Hiivasin aamulla noin litralla aktiivisesti käyvää startteria.
5.2. - Paineistin kegin noin 20 psi paikkeille ja laskin käymiskaapin termostaatin kahteen asteeseen.
13.2. - Kegitin ja lisäsin liivatetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti