tiistai 28. tammikuuta 2020

#93 El Dorado Micro IPA

Matala-alkoholisen lauantain toisena oluena oli pelkällä El Doradolla humaloitu pikkiriikkinen IPA. El Dorado on yksi lempihumalistani, ja ajattelin sen toimivan hyvin vaikka olut jäisikin vähän vetiseksi. Aromit maksimoidakseni lisäsin kaikki humalat vasta keiton jälkeen, osan whirlpooliin ja osan kuivahumalointina. Vesiprofiilissa painotin kloridia paksumman suutuntuman perässä.

#93 El Dorado Micro IPA
Panopäivä: 25.1.2020

BrewFatherin arvaukset (toteutuneet):
1.025 (1.022)/1.009/2,1 %
54 % efficiency
28 IBU, 13 EBC
18 l

Vesi: Ca 109, Mg 4, Na 9, Cl 118, SO4 88, HCO3 57

Rouhinta:
Esikostutus 2,5 %
Välys 0,7 mm

Mäskäys:
1,80 kg (75,0 %) Crisp Maris Otter
0,36 kg (15,0 %) Thomas Fawcett Pale Crystal Malt
0,24 kg (10,0 %) Simpsons Golden Naked Oats

90 min @70 °C (28,9 l vettä)
10 min @78 °C

Keitto, 75 min

Whirlpool:
77 °C, 30 min - 100 g (28 IBU) El Dorado @12,9 % AA

Kuivahumalointi:
36 h hiivauksesta - 150 g El Dorado @12,9 % AA

Käyminen:
Imperial Organic Yeast A09 Pub @20 °C, pitchaus 19 °C

Siinä missä lauantain ensimmäisen oluen paneminen onnistui ongelmitta (kerrankin), tämä meni huolella reisille. Olin jättänyt mallaspiipun ylemmän suodatinlevyn paikalleen mallaspiippuun, ja rouhin tyytyväisesti maltaat sen päälle. Fiksuna kaverina yritin saada suodatinlevyn pois maltaiden alta, ja härvätessä alempi suodatinlevy vääntyi reunan yli ja laski osan maltaista kattilaan. Sain suurimman osan maltaista kauhottua kattilasta talteen, mutta osa päätyi vesien mukana viemäriin. Tämän vuoksi laskennallinen kokonaistehokkuus jäi hyvin matalaksi.

26.1. - Hiivasin aamulla vajaalla litralla aktiivisesti käyvää startteria.
27.1. - Lisäsin kuivahumalat illalla noin 36 tuntia hiivauksen jälkeen.
5.2. - Paineistin kegin noin 20 psi paikkeille ja laskin käymiskaapin termostaatin kahteen asteeseen.
13.2. - Kegitin ja lisäsin liivatetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti