tiistai 18. syyskuuta 2018

#67 Tsekkipils

Maltainen ja rapsakasti Saazilla humaloitu tsekkihenkinen pils on ollut panolistallani 2015 joulun Prahan matkasta lähtien. Nyt Panimonurkalla oli kuin tilauksesta sopivaa hiivaa ja mallasta sekä ennen kaikkea Saazia varastossa, joten vapaan lauantaipäivän nuotit olivat selvät.

#67 Tsekkipils
Panopäivä: 15.9.2018

BeerSmithin arvaukset (toteutuneet):
1.056/1.016 (1.018)/ 5,29 (5,07) %
71 % efficiency
42,9 IBU, 7,6 EBC
18 l

Vesi: Ca 23, Mg 4, Na 9, Cl 8, SO4 30, HCO3 57 (ei käsitelty)

Mäskäys:
4,50 kg (100 %) Weyermann Floor-Malted Bohemian Pilsner
65 min @69 °C (16,5 l vettä)
15 min @78 °C
Huuhtelu 12,5 litralla hanakuumaa vettä

Keitto, 60 min:
FWH - 15 g (32,5 IBU) Magnum @14,2 % AA
20 min - 30 g (7,8 IBU) Saaz @3,1 % AA
10 min - puolikas Protafloc
5 min - 30 g (2,6 IBU) Saaz @3,1 % AA

Käyminen:
WLP800 Pilsner Lager @12 °C

Kuivahumalointi:
7 pv - 40 g Saaz @3,1 % AA

Neljä päivää ennen panoa tein hiivalle startterin. Hiiva oli vielä järjellisen ikäistä, heinäkuun alkupuolella valmistettua, joten totesin Brewer's Friendin laskurin avulla kahden litran startterin riittäväksi.

Mäskiin lisäsin Brewer's Friendin vedensäätölaskurin mukaiset 5 ml 80 % maitohappoa -> pH 5,3, ei muuta vedenkäsittelyä. Joditesti 45 min kohdalla paljasti konversion olevan vielä kesken joten pidensin mäskäystä 15 min, jonka jälkeen joditesti paljasti konversion valmiiksi. Keittokattilaan siirtäessä erotin pikkukattilaan ensimmäisen litran, jonka keitin liedellä noin 0,2 litraksi ja palautin keittoon. Kokeilin vaihteeksi humalointia ilman humalaputkea, joten pumppu sanoi vastaan eikä whirlpoolista tullut mitään. Täytin käymiskegin noin 30 asteisella vierteellä, ja laitoin kegin jäähtymään loppuun 12 asteeseen käymiskaappiin. Hiivaus sunnuntaiaamuna dekantoidulla startterilla WLP800, noin 230 miljardia solua (otin n. 0,6 l startterista talteen myöhempää käyttöä varten ennen cold crashia). Starttasi tuttuun tapaan hitaanpuoleisesti, maanantai-iltana 34 h jälkeen pieni krausen. Saa hengailla ensi viikon keskiviikkoon asti tuossa lämpötilassa, jonka jälkeen alan nostaa lämpötilaa 1,5 astetta päivässä ja sunnuntaina pils saa kaverikseen jotain mustaa ja vahvaa käymään.

23.9. - Käyminen tuntuu päättyneen, lämpötilan nostaminen aloitettu etuajassa.
29.9. - Huoneenlämpöön, spunding valve kiinni.
4.10. - Kuivahumalointi, SG 1.019.
11.10. - FG 1.018, kaasuun kiinni ja lageroitumaan 0,5 °C.
20.10. - Kegitys ja ensimaisto. Käymiskegin pohjalta tarttui mukaan vähäsen hiivaa, joten olut on hyvin sameaa ja pehmeää. Karbonointi vielä vähän vaiheessa. Saaz on hyvin esillä ja olut on vielä pilsiksi makeaa. Veikkaan erittäin onnistuneeksi, kunhan hiiva putoaa suspensiosta katkerointia pehmentämästä.
20.1. - Kolmessa kuukaudessa olut on kirkastunut huomattavasti, mutta on edelleen hieman utuista kuivahumaloinnin vuoksi. Saaz on edelleen todella voimakkaasti esillä, eikä maltaisia makuja juurikaan erotu. Menee kevään panolistalle pienin muutoksin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti