keskiviikko 26. syyskuuta 2018

#65 Dortmunder

Vanhojen reseptien lisäily jatkuu. Juhannuksen jälkeen oli tarkoitus tehdä hellesiä, mutta mietojen humalien ja runsaan munichin käytön vuoksi lienee lähempänä dortmunderia. Vaaleaa mallasvetoista lageria jokatapauksessa. Olen olueeseen varsin tyytyväinen, uudelleen pantuna nostaisin katkeroa 25-30 IBU välille keiton loppupuolen lisäyksillä. Pyrkisin myös matalampaan attenuaatioon, voltit ovat hyvin piilossa ja tuopit alkavat tuntua varsin nopeasti.

#65 Dortmunder
Panopäivä: 30.6.2018

BeerSmithin arvaukset (toteutuneet):
1.056/1.014 (1.006)/5,59 (6,66) %
71 % efficiency
21,7 IBU, 11,1 EBC
18 l

Vesi: Ca 152, Mg 21, Na 9, Cl 92, SO4 295, HCO3 57

Mäskäys:
3,50 kg (77,8 %) Weyermann Barke Pilsner
1,00 kg (22,2 %) Weyermann Barke Munich
180 min @66 °C (18 l vettä)
10 min @78 °C

Huuhtelu 11 litralla hanakuumaa vettä

Keitto, 60 min:
20 min - 20 g (7,9 IBU) Perle @4,8 % AA
20 min - 20 g (6,6 IBU) Hallertau Tradition @4,0 % AA
10 min - puolikas Protafloc
5 min - 30 g (3,9 IBU) Perle @4,8 % AA
5 min - 30 g (3,3 IBU) Hallertau Tradition @4,0 % AA

Käyminen:
WLP838 Southern German Lager @12 °C, pitchaus 9 °C ja ekat pari päivää 10 °C, aktiivisen käymisen jälkeen taisin korotella lämpötilaa 20 °C asti

Pitkä mäskäys, pidin illalla olutkoulua ja kävin hakemassa maisteltavia tuotteita sillä välin kun olut mäskäytyi. Veikkaan korkean attenuaation johtuvan NEIWAn mäskäyksen yhteydessä huomaamastani 3-4 °C erosta PIDin lämpöanturin ja mäskin todellisen lämpötilan välillä.

Lageroitui nollassa asteessa 5-6 viikkoa, kegitin ja heitin liivatteet sekaan häämatkan jälkeen elokuun viimeisinä päivinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti