lauantai 20. heinäkuuta 2019

#79 ESB #6

ESB:n tuoreimman iteraation postaus unohtui kaikenlaisten kiireiden vuoksi, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Humalointi tuli kuntoon jo edellisellä kierroksella, mutta mallaspohjassa on vielä vähän hiottavaa. Lisäksi jostain syystä Imperialin hiiva ei tunnu flokkuloituvan yhtä hyvä White Labsin, vaikka samaa Fullersin kantaa pitäisi olla. Nostin käymislämpötilaa vielä asteella edellisestä ja pitchasin hiivan suoraan käymislämpötilassa.

#79 ESB #6
Panopäivä: 25.5.2019

BrewFatherin arvaukset (toteutuneet):
1.059 (1.052)/1.017 (1.009)/5,5 (5,6) %
70 % efficiency
31 IBU, 29 EBC
18 l

Vesi: Ca 82, Mg 4, Na 9, Cl 57, SO4 109, HCO3 57

Mäskäys:
3,80 kg (88,4 %) Thomas Fawcett Maris Otter
0,40 kg (9,3 %) Simpsons Crystal Heritage
0,10 kg (2,3 %) Simpsons Crystal DRC
75 min @65 °C (17,8 l vettä)
10 min @78 °C

Huuhtelu 9 litralla hanakuumaa vettä

Keitto, 60 min:
60 min - 20 g (17 IBU) Challenger @6,2 % AA
15 min - 10 g (2,8 IBU) East Kent Goldings @4,2 % AA
15 min - 10 g (3,3 IBU) Fuggle @4,9 % AA
15 min - puolikas Protafloc
5 min - 20 g (3,4 IBU) Challenger @6,2 % AA
5 min - 20 g (4,6 IBU) Target @8,4 % AA

Käyminen:
Imperial Organic Yeast A09 Pub @22 °C, pitchaus 21 °C

Kuivahumalointi:
5 pv - 15 g East Kent Goldings @4,2 % AA
5 pv - 15 g Fuggle @ 4,9 % AA

Panopäivänä rouhin maltaat 0,8 mm välyksellä 2% esikostutuksella. Myllystä oli ilmeisesti tässä vaiheessa jo yksi laakeri lauennut, joten rouhiminen oli melko tuskaista.

Viiden kuivahumalointivuorokauden jälkeen asetin käymiskaapin termostaatin 0,5 °C:een, johon olut unohtui lageroitumaan reiluksi kuukaudeksi.

22.7. - Otin viikonloppuna ensimmäiset maistiaiset. Kävi liian kuivaksi, mutta muuten resepti alkaa olla hyvällä mallilla. Pientä hiivan karheutta/tunkkaisuutta tuntuu vielä maussa. Saatan sittenkin vielä hieman säätää humalointia seuraavaan versioon ainakin siirtämällä kuivahumalat keiton loppuun, jotta olut kirkastuisi nopeammin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti