tiistai 26. helmikuuta 2019

#75 ESB #5

Lauantaina panovuorossa oli ESB:n seuraava iteraatio. ESB #4 oli jo varsin hyvä, mutta vielä löytyi viilattavaa. Tällä kertaa käytin pohjamaltaana Simpsonsin Low Colouria voimakkaamman makuista Thomas Fawcettin Maris Otteria. Erikoismaltaissa pidin Crystal Heritagen mukana, mutta heivasin T50:n ja Golden Naked Oatsin pois. Otin lisäksi mukaan vähäsen Crystal DRC:tä, jonka luvataan tuovan makuprofiiliin voimakasta karamelliä ja kevyttä luumuisuutta sekä rusinaisuutta.

Humalointiin otin mukaan uusina lajikkeina Challengerin ja Targetin, joita myös Fuller's käyttää ESB:ssä. Vähensin humalointia hieman edellisestä iteraatiosta, mutta lisäsin vähäsen EKG:a ja Fugglea kuivahumalointiin.

Nostin myös käymis- ja hiivauslämpötiloja asteella lisätäkseni hiivan esterituotantoa.

#75 ESB #5
Panopäivä: 23.2.2019

BeerSmithin arvaukset (toteutuneet):
1.056 (1.053)/1.014 (1.016)/5,57 (4,92) %
77 % efficiency
31,6 IBU, 25,5 EBC
18 l

Vesi: Ca 83, Mg 4, Na 9, Cl 57, SO4 109, HCO3 57

Mäskäys:
3,60 kg (90,0 %) Thomas Fawcett Maris Otter
0,30 kg (7,5 %) Simpsons Crystal Heritage
0,10 kg (2,5 %) Simpsons Crystal DRC
75 min @66 °C (19 l vettä)
10 min @78 °C

Huuhtelu 7,4 litralla hanakuumaa vettä

Keitto, 60 min:
60 min - 20 g (17,2 IBU) Challenger @6,2 % AA
15 min - 10 g (2,9 IBU) East Kent Goldings @4,2 % AA
15 min - 10 g (3,4 IBU) Fuggle @4,9 % AA
15 min - puolikas Protafloc
5 min - 20 g (3,4 IBU) Challenger @6,2 % AA
5 min - 20 g (4,7 IBU) Target @8,4 % AA

Käyminen:
Imperial Organic Yeast A09 Pub @21 °C, pitchaus 18 °C

Kuivahumalointi:
5 pv - 15 g East Kent Goldings @4,2 % AA
5 pv - 15 g Fuggle @ 4,9 % AA

Tein panopäivää edeltävänä tiistaina noin 1,8 litran startterin kolmesta purkista edellisen ESB:n panopäivänä talteenotettua hiivaa. Panopäivänä otin samaisesta startterista kaksi noin kolmen desin purkillista hiivaa talteen ennen startterin cold crashia.

Tilaamani rakotulkki ehti saapua tämän ja Vienna Lagerin panojen välissä, joten sain säädettyä myllyn tarkemmin. Ensimmäisellä kokeilulla käyttämäni luottokortin paksuus oli noin 0,75 mm ja lopputulos oli liian hienoa, joten päätin kokeilla 0,9 mm rakoa. Olin unohtanut ladata porakoneen akut edellisen panopäivän jäljiltä, eikä niissä riittänyt virtaa kuin noin kilon rouhimiseen. Mylly oli yllättävän nopea käsipelilläkin, eikä loppujen maltaiden rouhimisessa mennyt kauaa toisen panomiehen avustaessa.

Veden säädin vastaamaan ESB #4:n yhteydessä hyväksi todettua profiilia. Mineraalilisäykset laskin tuttuun tapaan Brewer's Friendin laskurilla, ja tälläkin kertaa laskuri ennusti mäskin pH:n olevan sopivalla alueella ilman happolisäystä.

Mäskipatja veti aluksi varsin huonosti tälläkin rouhintakarkeudella huolimatta melko reippaasta määrästä kaurankuoria. Jostain syystä patja alkoi kuitenkin päästää vierrettä paremmin lävikseen noin 45 minuutin mäskäyksen jälkeen. Aikataulullisista syistä johtuen en ehtinyt mäskätä yli 75 minuuttia, joten jätin joditestin tekemättä. Mäskäystehokkuus oli hieman huonompi kuin odotin, ja epäilen ettei konversio ollut täydellinen alun heikosta kierrosta johtuen. Rouhin seuraavan erän maltaat samalla raolla, käytän enemmän kaurankuoria ja seuraan konversiota jodilla.

Alkuperäisessä reseptissäni oli keittolisäyksenä myös 20 g Northdownia 5 min kohdalla. Humalalisäyksiä punnitessani huomasin kuitenkin, että olin unohtanut tilata kyseistä humalaa Panimonurkasta. Päätin silti pitää muut humalalisäykset ennallaan, muutama IBU sinne tänne. Ilmeisesti makuprofiilikin on hyvin lähellä Challengeria, eli mistään tajuntaa räjäyttävästä lisäyksestä ei olisi ollut kyse.

Jäähdytin vierteen vahingossa 17 °C asti, ja jätin sen lämpenemään käymiskaappiin noin vuorokaudeksi. Pitchasin dekantoidun ja huoneenlämpöisen startterin sunnuntai-iltana, ja nostin kaapin termostaatin asetuksen 21 °C:een.

1.3. - SG 1.018, heitin kuivahumalat sekaan.
6.3. - FG 1.016 -> 4,92 %. Paineistin kegin ja asetin termostaatin 0,5 °C:een.
11.3. - Kegitin ja siirsin keezeriin karbonoitumaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti