maanantai 29. heinäkuuta 2019

#80 Weizenbock #3

Ensimmäinen pano uudessa kodissa. Syyshäihin tulevan weizenbockin ensimmäinen proto kävi liian kuivaksi ja katkeroa oli liikaa. Lisäksi odotettua paremman tehokkuuden ja korkeamman attenuaation vuoksi ensimmäisen proton alkoholipitoisuus oli turhan korkea, 8,4 %. Sovimme tulevan sulhasen kanssa reseptin viilauksista ja päätimme kokeilla miten karamelliruis toimii karamellivehnän tilalla.

Suunniteltu panopäivä oli viime viikon sunnuntai, mutta lauantai-iltana huomasin yhden mallasmyllyni laakereista hajonneen. Rouhimiseen käyttämäni akkuporakoneen hieman vino akseli oli tuhonnut laakerin paljon nopeammin kuin kuvittelin. Kävin ostamassa laakeriystävällisemmän halpisporakoneen sunnuntaina, ja maanantaina työmatkalla hain Tampereen Laakerikeskuksesta uuden laakerin myllyyn. Ostin samalla toisenkin laakerin siltä varalta, että huono akkupora on kuluttanut myös akselin toisen pään laakeria ennenaikaisesti. Maanantai-iltana totesin ostaneeni vääriä laakereita, ja hain tiistaiaamuna oikeita tilalle. Tiistai-iltana totesin, että eihän tätä ilman prässiä vaihdetakaan ja panemaan olisi päästävä, joten päädyin tilaamaan uuden samanlaisen myllyn Laposta. Halpaa huvia.

#80 Weizenbock #3
Panopäivä: 26.7.2019

BrewFatherin arvaukset (toteutuneet):
1.067 (1.060)/1.017 (1.014)/6,6 (6) %
66 % efficiency
23 IBU, 22,5 EBC
17 l

Vesi: Ca 74, Mg 11, Na 9, Cl 67, SO4 101, HCO3 57

Mäskäys:
2,50 kg (50,0 %) Weyermann Dark Wheat Malt
2,00 kg (40,0 %) Weyermann Barke Vienna
0,50 kg (10,0 %) Weyermann Cararye
25 min @63 °C (19,6 l vettä)
45 min @71 °C
10 min @78 °C

Huuhtelu 8,1 litralla kylmää vettä

Keitto, 75 min:
75 min - 15 g (20 IBU) Magnum @10,2 % AA

Käyminen:
WLP300 Hefeweizen Ale @22 °C, pitchaus 20 °C

Tein kahden litran startterin neljä kuukautta aiemmin talteenotetusta hiivasta muutama päivä ennen suunniteltua panopäivää. Panopäivänä rouhin maltaat 0,8 mm välyksellä ja 1,5 % esikostutuksella. Mäskäys oli varsin tukkoinen kaurankuorista huolimatta, joka johti odotettua heikompaan mäskäystehokkuuteen. Noin kaksi vuorokautta hiivauksen jälkeen runsaimman käymisen loputtua siirsin käymiskegin huoneenlämpöön ja vaihdoin vesilukon spunding valveen.

7.8. - Siirsin käymiskegin keezeriin ja kytkin kaasuun. En vaivautunut siirtämään tarjoilukegiin, koska hiivaa saa olla mukana.
10.8. - Ensimmäiset maistiaiset. Onnistui oikein hyvin, paljon tasapainoisempi kuin ensimmäinen proto.
24.8. - Tuleva sulhanen pääsi maistamaan polttareissa, ruismaltaan outo hedelmäisyys ei maistunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti