maanantai 29. heinäkuuta 2019

#82 ESB #7

Viimeiset viilaukset hääbitteriin, edellinen iteraatio oli jo erittäin lähellä haluttua. Käytännön syistä laskin Heritagen määrän takaisin 300 grammaan, ja lisäsin Maris Otterin määrää koska tehokkuus on heitellyt myllyn säätöjen hakemisen vuoksi. Kasvatin myös humalointia maltillisesti ja siirsin kuivahumalat keiton loppuun, jotta olut kirkastuisi paremmin. Lisäksi pidensin mäskäystä ja keittoa hieman parantaakseni tehokkuutta. Edellinen erä kävi liian kuivaksi, joten nostin sokeroitumislämpötilaa asteella.

#82 ESB #7
Panopäivä: 28.7.2019

BrewFatherin arvaukset (toteutuneet):
1.055 (1.056)/1.016 (1.018)/5,1 (5) %
72 % efficiency
36 IBU, 26 EBC
36 l

Vesi: Ca 53, Mg 4, Na 9, Cl 33, SO4 71, HCO3 57

Mäskäys:
8,00 kg (90,0 %) Thomas Fawcett Maris Otter
0,60 kg (6,8 %) Simpsons Crystal Heritage
0,20 kg (2,3 %) Simpsons Crystal DRC
90 min @66 °C (30 l vettä)
10 min @78 °C

Huuhtelu 21,8 litralla kylmää vettä

Keitto, 75 min:
75 min - 20 g (8,6 IBU) Challenger @6,2 % AA
15 min - 30 g (4,2 IBU) East Kent Goldings @4,2 % AA
15 min - 30 g (4,9 IBU) Fuggle @4,9 % AA
15 min - 20 g (5,5 IBU) Target @8,4 % AA
15 min - kokonainen Protafloc
5 min - 50 g (3,4 IBU) Challenger @5,1 % AA
5 min - 30 g (1,7 IBU) East Kent Goldings @4,2 % AA
5 min - 30 g (2 IBU) Fuggle @4,9 % AA
5 min - 45 g (5 IBU) Target @8,4 % AA

Käyminen:
Imperial Organic Yeast A09 Pub @22 °C, pitchaus 21 °C

Tein pari kuukautta aiemmin startterista säilötystä hiivasta kahden litran startterin viisi päivää ennen panoa. Jostain syystä A09 Pub ei flokkuloidu yhtä hyvin kuin WLP002, startteriin muodostuu kyllä hiivaklönttejä samaan tapaan mutta suspensioonkin jää todella paljon tavaraa.

Panopäivänä rouhin maltaat 0,8 mm välyksellä ja 2 % esikostutuksella. Tällä yhdistelmällä mäskipatja vetää kohtalaisen hyvin, koska esikostutus auttaa pitämään jyvien kuoret ehjänä. Rouhin maltaat suoraan mallaspiippuun, joka ei ole paakkuuntumisen kannalta kovin optimaalinen ratkaisu - ehkä olisi syytä käydä jonottamassa ämpäri tähän tarkoitukseen.

Ennen mäskäystä säädin veden BrewFatherin laskurin mukaisesti. Lisäksi laskin mäskin pH:n 5.2:een maitohapolla. Sisäänmäskäys vaati paljon sekoittamista ja paakkujen metsästämistä. Kävin sekoittamassa mäskiä uudelleen 15 minuuttia sisäänmäskäyksen jälkeen, ja huomasin asettaneeni termostaatin 67 asteeseen suunnittelemani 66 asteen sijaan. Ensimmäiset parikymmentä minuuttia mäskäyksestä tapahtui siis astetta liian korkeassa lämpötilassa. Muuten mäskäys sujui ongelmitta, ja huuhtelussakin mäskipatja veti hyvin.

Vierteen lämmitys keittoon oli hidasta, ja isompia eriä tehdessä kattilan eristetakki olisikin varmasti hyödyllinen. Humalasiivilä aiheutti pieniä ongelmia keiton aikana, sillä se ei oikein tahtunut pysyä pinnalla. 250 grammaa pellettiä tuntuu olevan aika lailla maksimi yhdelle siivilälle. Lisäksi ilmeisesti mallaspiipun ohi oli päässyt vähän jyviä, sillä pumppu meni keiton aikana tukkoon ja jouduin täyttämään käymiskegit hanasta.

Illan päätteeksi laitoin noin 27 asteeseen jäähdyttämäni kegit jäähtymään loppuun käymiskaappiin, ja pitchasin dekantoimani startterin puoliksi kegeihin maanantai-iltana.

10.8. - Kegitin ja jätin huoneenlämpöön odottamaan keezerin tyhjenemistä ja seuraavan batchin valmistumista. Lämpimänä ja hapottomana otetun maistiaisen perusteella onnistui hyvin, Targetista tuli yllättävän voimakasta greippisyyttä näinkin pienellä annostuksella.
1.9. - Keräsi kehuja ja kiitoksia niin häävierailta kuin hääpariltakin, ja omaan makuunkin sopi paremmin kuin hyvin. Emme huomanneet täyttää vuokraamamme hanalaitteiston vesisäiliötä, joten olut tarjoiltiin lähes huoneenlämpöisenä ja hapot karkasivat vaahtoamisen myötä. Tavallaan cask-henkistä siis, eikä haitannut juodessa ollenkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti