keskiviikko 18. syyskuuta 2019

#85 Weizenbock #4

Syyshäiden weizenbockin toinen proto onnistui varsin hyvin, joten lopulliseen versioon ei tullut paljoa muutoksia. Epäilin toisen proton Cararyen tuomaa kuivattua hedelmää turhan voimakkaaksi lopulliseen versioon, joten puolitin Cararyen määrän ja laitoin tilalle Carawheatia.

#80 Weizenbock #4
Panopäivä: 17.8.2019

BrewFatherin arvaukset (toteutuneet):
1.066 (1.065)/1.017 (1.018)/6,4 (6,2) %
71 % efficiency
19 IBU, 23 EBC
36 l

Vesi: Ca 75, Mg 11, Na 9, Cl 69, SO4 103, HCO3 57

Mäskäys:
5,00 kg (47,6 %) Weyermann Dark Wheat Malt
4,50 kg (42,9 %) Weyermann Barke Vienna
0,50 kg (4,8 %) Weyermann Cararye
0,50 kg (4,8 %) Weyermann Carawheat
25 min @63 °C (33,3 l vettä)
45 min @71 °C
10 min @77 °C

Huuhtelu 20,2 litralla kylmää vettä

Keitto, 75 min:
75 min - 30 g (20 IBU) Magnum @10,2 % AA

Käyminen:
WLP300 Hefeweizen Ale @22 °C, pitchaus 17 °C

Tein kahden litran startterin pari päivää ennen panoa tuoreesta pussista hiivaa. Panopäivänä rouhin maltaat 0,8 mm välyksellä ja 2 % esikostutuksella. Riisinkuorista huolimatta mäskäys oli varsin tukkoista, mutta kaikesta huolimatta lopulliseksi kokonaistehokkuudeksi tuli 71 %. Mallasmyllyn hankinnan jälkeen tehokkuus on pysynyt erästä toiseen 72 % paikkeilla hyvinkin tarkasti, joka on erityisen ilahduttavaa. Korkeampi tehokkuus olisi toki mukava, mutta ennustettavuus on tärkeintä.

18.8. - Hiivasin jäähtyneen vierteen aamulla. Olin asettanut käymiskaapin termostaatin 20 asteeseen, mutta hiivan lisäämisen yhteydessä vierre sekoittui ja lämpömittari näytti enää 17 astetta. Odotettua viileämmästä hiivauslämmöstä huolimatta käymisastiat pulputtelivat iloisesti jo samana iltana.
8.9. - Häissä saatu palaute oli enimmäkseen positiivista, ja itsellenikin olut maistui. Olut maistui myös sulhaselle, joka oli tärkeintä. Toinen kegeistä jäi juhlissa juomatta, ja menee lähiaikoina pulloon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti